Barnpussel

Bästa barn pussel – Billiga och bra pussel för barn 2023

Har du ett barn som älskar pussel? Om så är fallet vet du att det kan vara en utmaning att hitta bra pussel. Varför är det så att dina barn ständigt klagar på att de inte har något att göra trots att de har ett rum fullt av leksaker? Tyvärr, det är ett problem som vi inte kan lösa. Men vi känner till en tristess lösande aktivitet som kommer att hålla skärmtiden till ett minimum och göra dina barn smartare och hålla sig aktiverade.

Lösningen är barn pussel. En del mental gymnastik krävs för att slutföra ett klassiskt pussel, som hand-öga-koordination, formigenkänning, abstrakt tänkande och problemlösning. Och forskning visar att fördelarna med denna hjärnförstärkande övning kan ha en långvarig positiv effekt på uppgiftsprestation. Kolla in vår lista över de bästa pusslen för barn, som ger många timmars underhållning samtidigt som de utvecklar ditt barn men även gör att mamma kan ta en dusch.

Vad du ska leta efter när du väljer barn pussel

Ålderspassande barn pussel

Om ett pussel är för avancerat för ditt barn kan de lätt bli avskräckta på grund av svårigheten. Å andra sidan, om barnpusslet är för lätt, kan dina äldre eller mer erfarna pusselläggarna bli uttråkade och ointresserade. För att få dem igång, välj ett barn pussel som passar deras ålder och erfarenhetsnivå.

Bebisar: De flesta pussel är designade för barn över 2, eftersom pusselbitar kan utgöra en kvävningsrisk för mindre barn. Barn pussel som är säkra för barn under 2 år är ofta stora överlag och har några få stora bitar istället för många små. Användningen av pussel uppmuntrar problemlösning och kritiskt tänkande.

Småbarn: Pussel med stora knoppar fungerar bäst för barn i åldrarna 2 till 3 år. Att leka med dessa pussel utvecklar finmotorik, och barn kan arbeta sig upp till pussel med fler pusselbitar.

Stora barn: Barn upp till 7 år och även äldre kan hantera barn pussel med fler bitar och kan till och med lösa dem självständigt. Beroende på ditt barns ålder kan de kanske lösa ett pussel på 500 bitar.

Tonåringar: Med vägledning och tålamod kan tonåringar och äldre lösa nästan alla pussel de får, och kommer att bygga finmotorik och strategiskt tänkande medan de gör det.

Hållbarhet och även fler bitar

För små barn som gillar att gnaga på sina leksaker är ett hållbart och giftfritt barn pussel viktigt. De flesta stora pussel barn som är designade för mindre barn är gjorda av trä. Det är ett robust material som många företag täcker med en giftfri finish, ifall ett barn stoppar en bit i munnen.

För äldre barn vill du ha ett pussel barn som passar ihop bra, med bitar som inte slits eller skevar vid hantering.

Förvaring av pussel barn

Det finns inget värre än att förlora en bit till ett pussel barn. Att tappa bort en bit till ditt barnpussel är aldrig roligt så tänk på att köpa ett pussel barn med en hållbar låda till.

Hur hjälper pussel barns utveckling?

Pussel är ett bra sätt att hjälpa hjärnan att fungera senare i livet, men vilka fördelar har de för små barn? Vi har stött på några viktiga fakta för att bevisa att pussel är den perfekta hjärngympan, oavsett dit barns ålder. 

Grundläggande begrepp och färdigheter

Ett pussel lär små barn om begreppet ”helhet” och att varje bit är en bråkdel av den större bilden. Det hjälper också till att utveckla grundläggande färdigheter som formigenkänning, koncentration, målsättning, tålamod och en känsla av prestation, vilket kommer att gynna barnet sen i skolan. 

Fysiska färdigheter

Pussel hjälper till att utveckla hand-öga-koordination och finmotorik på grund av den exakta karaktären av att matcha varje bit exakt. En viss korrelation kan ses i ett barns förmåga att fylla pussel och deras handstilsförmåga eftersom de måste arbeta noggrant.  

Problemlösning

Kritiskt tänkande, omdöme, visuell-perceptuella färdigheter och minne testas alla med ett pussel. Det finns bara ett sätt att slutföra ett pussel och du kan inte lura det. Barn kommer att upptäcka att deras tid förbättras för varje pussel de lägger när de börjar tänka mer logiskt och utveckla taktik.  

Lagarbete

Ibland kan barn ta sig an utmaningen med ett större pussel med en vän. Ett barn kan vara ansvarigt för att hitta de yttre kanterna medan ett annat fokuserar på ett element inom det – kommunikation och att arbeta tillsammans är nyckeln till att slutföra pusslet.

LÄMPLIGA PUSSEL FÖR MITT BARN: ÅLDER, TYP OCH KÖN

Barn pussel för 0-2 åringar:

För barn 2 år och yngre rekommenderar vi 3-10 bitar med knoppar som gör det lätt för barnet att greppa bitarna. Det är viktigt att inte överväldiga barnet med fler bitar än vad de klarar av. Pussel för 2-åringar bör börja med 3-10 st stora bitar och öka gradvis när barnet utvecklas.

Att plocka upp en pusselbit kan visa sig vara en utmaning i sig. Knopparna gör att ditt barn lättare kan greppa pusselbitarna. Detta förfinar i sin tur deras motorik och styr dem i rätt riktning. Du kommer genast att se en känsla av prestation hos barnet när de ivrigt pressar pusselbiten på rätt plats.

Dessutom bör pusslet rymma matchande bilder under varje bit för att stödja ögon-, hand- och synförmåga. Pussel med siffror, bokstäver, husdjur och husdjur är bra startval.

Pussel för 2-3-åringar:

I den här åldern gillar barn att se välkända föremål och karaktärer. Deras favorittecknade serier, musikinstrument och transportillustrationer är bra alternativ. Att skräddarsy barnpussel efter deras personlighet kan positivt öka mängden tid som ett pussel får.

Barn i denna åldersgrupp bör arbeta med 8-20 stycken pusselbitar. Pussel för 3-åringar bör även omfatta mindre pusselbitar. Mindre pusselbitar är ett bra inlärningsverktyg. Vi vill fortsätta att utmana dem, men var noga med att inte överväldiga dem. Motverkade bitar uppmuntras på grund av deras lätta passform, vilket gör det lättare att identifiera innehållet i illustrationen. Som ett resultat av detta är ditt barn benäget att slutföra ett pusselprojekt, vilket skapar självkänsla i processen för att tidigt lära sig kritiska färdigheter.

Pussel för 3-5-åringar:

När ditt barn växer också deras erfarenhet. Vid det här laget arbetar de fritt med rotation och sammanfogning av bitar. Men de använder fortfarande ofta trial and error. Att montera bitarna felaktigt och avsiktligt är ett tecken på att du kan gå vidare till ett större antal bitar och en mer komplex design.

För 4-åringar kan de jobba med pussel som har 20-50 bitar. Vi föreslår att du tittar på en seriesamling, som erbjuder nivåer som koordinerar med situationer. Hela figurer ramas in av konturen med olika komplexitet och pusselbitar skiljer sig åt i storlek. Båda utgör och bestämmer svårighetsgraden. Det är viktigt att introducera svårighetsgraderna i pussel för 4-åringar så att det håller aktiviteten tilltalande och tillfredsställande. Pussel för 5-åringar och äldre bör innehålla upp till 60 bitar.

Pussel för 6-8-åringar:

Vid det här laget har 6-åringar skaffat sig tillräckliga färdigheter i pussel. Potentialen som de har lyckats uppnå präglas av deras förmåga att definiera pusselbitar i förhållande till deras plats i pusslet.

Att sortera pusselbitarna är vanligt i denna åldersgrupp. Varje barn utvecklar sin egen unika strategi för problemlösning. De kommer att göra detta i enlighet med form, färg och/eller objekt. På jakt efter nästa utmaning kan barn i denna åldersgrupp arbeta med pussel med upp till 200 bitar, beroende på deras erfarenhet kan detta antal öka upp till 500 bitar.

Källan till tillfredsställelse ligger i att välja rätt pussel. Tänk på att pusslets utförlighet är beroende och varierar på det individuella barnets förmågor. Att bedöma svårighetsgraden är viktigt för att komma fram till det lämpliga pusslet för barn i alla åldrar. Antalet bitar, bitstorlek, detaljgraden för varje pussel och till och med barnets erfarenhet är alla faktorer som bidrar till att hitta ett passande pussel som passar dit barns intressen.

Vid vilken ålder kan ett barn göra ett 100-bitars pussel?

Det varierar från barn till barn. En 5- eller 6-åring kanske kan lägga ett 100-bitars pussel om bitarna är större och bilden är enkel och tydlig. Ett äldre barn kanske har ett favoritpussel med 100 bitar som de återvänder till gång på gång bara för att de gillar det. Eftersom pussel är ett roligt sätt för föräldrar att leka med sina barn, testa att göra ett 100-bitars pussel tillsammans.

Vilka pussel är bäst för en 6-åring?

Sexåringar kan prova att använda pussel som har mindre bitar. Du kan ge din 6-åring i uppdrag att försöka lösa ett pussel som har 50 eller fler bitar, upp till cirka 100. Ha tålamod med dem när de går över från småbarnspussel med färre bitar. De går också bort från stora bitar till mindre bitar. Ett pussel som har en tydligt definierad bild kommer att vara lättare än ett som är mer abstrakt. Pussel kan hjälpa till att bygga upp självförtroende och självständighet, vilket är fantastiska färdigheter för en 6-åring att ha.

Vilken typ av pussel kan min 4-åring göra?

Ditt förskolebarn kanske kan arbeta sig upp till ett 50-bitars pussel från ett 25-bitars pussel runt 4 års ålder. Det här är en bra ålder för att börja flytta dem från större bitar till mindre bitar. Leta efter ett pussel med en tydligt definierad bild som hjälper dem att lösa pusslet, såväl som de med intressanta former, som kommer att vara av intresse för barn i denna ålder.