Om du är nybörjare på pussel eller om du har varit borta från dem ett tag kan du behöva hjälp med att sätta ihop ett pussel från början till slut. Pussel med 500 bitar är idealiska för personer som är nybörjare eller som inte har byggt pussel på länge.

Låt mig ta dig igenom alla tips och tricks i hur man gör ett pussel på 500 bitar – från början till slut. Den här artikeln tar dig steg för steg genom processen att lägga ett 500 bitars pussel och ger dig massor av tips om hur du ska gå till väga. Du kommer att bli beroende på nolltid!

Topp 3 500 bitars pussel

500 bitar pussel på London

Ravensburger Pussel London Postcard 500 bitar är ett fantastiskt pussel för alla som älskar pussel eller London. Pusslet är tillverkat av högkvalitativ kartong som garanterat kommer att hålla många gånger, och själva designen är vacker och detaljerad. Detta gör det till ett bra val för alla som letar efter ett utmanande pussel. Dessutom kan pusselläggaren njuta av att pussla ihop denna vykortsreplika av ett av Londons mest kända landmärken.

– Konstruktion och material av högsta kvalitet

– Utmanande och detaljerad utformning

– Roligt för pusselentusiaster på alla nivåer

– En kopia av ett berömt landmärke i London

– Perfekt för alla som älskar London

Super Mario Pussel 500-bitar

Bästa 500 bitars pussel Super mario

Det här Super Mario-pusslet är ett bra alternativ för alla som gillar det klassiska videospelet. De 500 bitarna är lätt att sätta ihop och passar för bra till både stora som små. Den vackra bilden visar alla dina favoritkaraktärer från spelet, inklusive Mario, Luigi, Bowser och fler. Det här skulle vara en utmärkt present till alla Super Mario-älskare.

– Roligt, nostalgiskt Super Mario-pussel

– 500 bitar så perfekt storlek för äldre barn och vuxna

– Detaljerat och färgglatt konstverk

– Perfekt present till alla Super Mario-fans

Carl Larsson Karin Vid Stranden Pussel 500 bitar

500 bitars pussel med Carl Larsson motiv

Detta är en fin 500-bitars pussel med motiv av Karin vid stranden av Carl Larsson. Pusslet är perfekt för dem som vill ha en mindre utmaning. Bitarna är av god kvalitet och den färdiga produkten ser bra ut. Jag skulle rekommendera det här pusslet till alla som letar efter ett roligt pussel att avrunda dagen med.

– 500 bitars pussel

– Bitar av god kvalitet

– Vacker slutprodukt

– Roligt pussel att bygga

Lägg ett 500 bitars pussel med massor av tips och tricks

Ny på pussel eller kommer tillbaka efter ett långt uppehåll? Bli säker på att lägga ett pussel med 500 bitar med den här praktiska steg-för-steg-artikeln som bryter ner processen och ger dig alla nybörjar tips och tricks som du behöver veta. Att lägga pussel är en perfekt hobby eftersom det är billigt, du behöver inte mycket utrustning, det är beroendeframkallande, roligt, avkopplande och det tar dig bort från stressen i vardagen. Men att veta hur man börjar ett pussel 500 bitar kan vara lite skrämmande om du har aldrig gjort det förut.

Steg 1) Tips för att välja det bästa 500-bitars pussel att börja med.

Nybörjare överväger normalt inte vad den bästa typen av pussel är till att börja med. Och tro mig ditt val av pussel spelar roll. Det finns några löjligt enkla pussel med 500 bitar och några som är väldigt svåra. Helst vill du ha en som är någonstans i mitt emellan. Innan du börjar kanske du också vill ha en uppfattning om hur lång tid ett pussel med 500 bitar tar dig att slutföra.

Välj ett pusseldesign som är nybörjarvänligt. Förutom typen av pusselbitar spelar designen på en pussel också roll om du vill ha en som inte kommer att göra dig frustrerad och slita håret. Många nybörjare väljer att bygga vackra landskap. Landskap kan ha utmaningar för dig som nybörjare, speciellt om det är mycket himmel, vatten eller snö. Dessa delar, särskilt när du täcker stora delar av ditt pussel 500 bitar kan vara väldigt svåra att göra. Tips på nybörjarvänliga 500 bitars pussel och vad du ska tänka på kan du läs mer om nedan.

1) Undvik pussel 500 bitar som innehåller många av samma färg: vanligtvis mycket himmel, snö eller vatten.

2) Undvik mycket mörka pussel, särskilt de med mycket svart. De kan vara extremt svåra att slutföra.

3) Välj inte en enfärgat pussel eller en med färggradient.

4) Undvik WASJIG, Ravensburger eller Exit-pussel eller någon typ av hitta skillnaden-pussel där den tryckta bilden på kartongen inte densamma som det du gör.

5) Titta ut för en bra variation av färg och design i ditt val av pussel.

6) Håll dig till en normal rektangulär formad pussel till att börja med. Formade och cirkulära pussel kan vara svårare att få ihop.

7) Hitta en design som intressera dig. Du kommer att få veta vilka stil på pussel som är din favorit ju fler du gör. Ditt val av en 500 bitars pussel kan betyda skillnaden mellan att du vill göra fler eller att du hatar det och aldrig vill prova igen. Så jag hoppas att mina tips hjälper dig att välja rätt design till att börja med.

Steg 2) Hur man startar ett 500-bitars pussel

Starta är förmodligen det svåraste. Det kan verkligen vara ett hinder för vissa nybörjare. De har pussel men att behöva börja nu verkar lite överväldigande. Det här blir lättare ju fler pussel du tar dig an. Låt mig visa dig hur jag startar min 500 bitars pussel så att du kan se processen. Med tiden kommer du förmodligen att utforma din egen process för att göra pussel eller ditt eget favorit sätt att lösa dem på.

Du behöver inte börja med kantbitarna. Du kan starta ett pussel 500 bitar i mitten av designen eller var som helst. Men de flesta pusselbyggarna börjar med kantbitarna eftersom det omedelbart ger dig en praktisk ram att arbeta inom. Och bonusen är att du enkelt kan se hur mycket du har slutfört när du går. Så jag rekommenderar att du först går igenom pusselbitarna i din låda och plockar ut alla med en rak kant eller två raka kanter som skulle vara ett hörn. Det kommer att finnas 4 hörn att hålla utkik efter och massor av kantbitar. Jag kan inte säga hur många kantbitar det kommer att finnas att hitta eftersom detta kommer att variera från pussel till pussel.

Men jag kan säga att du kommer att ha mycket tur om du råkar hitta dem alla första gången. Jag saknar alltid några när jag plockar ut kantbitar. Du kan separera kant- och hörnbitarna helt enkelt genom att placera dem i en plastpåse som en matkasse, i en låda, på en bricka eller direkt på din stället där du ska bygga pusslet. Jag rekommenderar dock att du sorterar kantbitarna till ditt första pussel eftersom det kommer att underlätta för dig. Plus att du vet exakt vad du ska göra om du tar dig an ett svårare pussel.

Steg 3: Sätta ihop kanterna på ett 500 bitars pussel

Jag börjar normalt kanten med en hörnsektion som är lätt att identifiera från lådans bild. Jag väljer ett hörnområde som är lätt att identifiera eftersom det förhoppningsvis skiljer sig från resten av kanten och börjar därifrån. Tillbringa lite tid med att titta på bilden på kartongen och lära känna konstverket eftersom att vara bekant med designen hjälper verkligen när du hittar bitar som passar.

Innan du vet ordet av har du kanten färdig. Om du fastnar på vägen, kom ihåg att du kanske inte har plockat ut alla kantbitar när du skiljde dem från resten av pusselbitarna. Om du fastnar kan det bero på att du saknar en bit (eller två) så försök att arbeta från ett annat håll.

Steg 4: Fyll i mitten av ditt 500 bitar pussel

När du har gjort kanten klar (även om det saknas några bitar) ger den dig en fin bård eller ram att arbeta inuti. Du kan enkelt se hur mycket som finns kvar att göra och det gör att slutföra ditt pussel med 500 bitar mindre skrämmande. Efter kanten kan du börja var som helst. Jag gillar att plocka ut bitar som är lätta matcha ihop och man kan se att de tillhör samma del av pusslet. Jag kan välja en färg eller ett mönster som sticker ut. Bekanta dig med pusslets design.

Steg 5: Hur man slutför ett 500 bitars pussel

När du arbetar med att montera olika delar av designen är det naturligt att du börjar sammanfoga mindre områden för att skapa större. Arbeta på mindre ytor tills de är klara. Jag kallar också dessa områden för öar eftersom det är som att skapa små öar som utvecklas till större öar och så småningom förenas med fastlandet. Om du blir uttråkad av ett område gå på nästa område där du har utsett en färg eller mönster som gör att du kan fortsätta och komma vidare med pusslet.

Om du fastnar riktigt kan du sortera de återstående bitarna precis som du gjorde med kantbitarna. Sortera efter form på en arbetsyta eller en bricka för att hjälpa dig att hitta bitar du behöver snabbare. Istället för att sortera efter form, sorterar vissa människor bitar efter färg och till och med nyanser av en färg om du har många en enda färg att montera. Du kan prova alla dessa tekniker om du tycker det är svårt att slutföra ditt pussel med 500 bitar. Använd fräscha ögon för att se pusslet på nytt. Om allt annat misslyckas, skaffa ett par fräscha ögon att titta på ditt pussel. Ibland behöver du bara ta en paus och komma tillbaka till den utvilad eller alternativt få någon annan att ta en titt för att se om de kan passa några bitar för dig. Vad du än gör, ge inte upp. Du kan göra det här! Och du kommer att känna en verklig känsla av prestation när du passar den sista biten och du är klar. Om du tyckte att ditt första pussel med 500 bitar var för lätt kan du antingen välja en mer utmanande design eller göra ett högre ett pussel med fler bitar.

Hur lång tid tar det att lägga ett 500-bitars pussel?

Det finns ett kort svar på den här frågan och ett långt svar. Det tar normalt mellan 2 timmar (120 minuter) och 6 timmar (360 minuter) att slutföra ett pussel med 500 bitar. Det är min egen, personliga beräkning och jag skulle säga att jag är ganska medel när det kommer till hastighet. Jag tenderar att arbeta med pussel 500 bitars under 2 till 3 eftermiddagar istället för att sitta ner för att slutföra en på en session eftersom jag inte personligen är intresserad av gör pussel i fart.

Vilka faktorer påverkar tiden det tar att göra en 500 bits pussel?

Design faktorer: Alla pussel är inte lika. Varje pusseldesign varierar hur lätt eller svårt det är. Du kan få några mycket utmanande 500 bitars pusseldesigner som kan ta mycket längre tid än 6 timmar att slutföra och några mycket enkla mönster som kommer att vara snabbare att göra än 2 timmar. Det finns några miniatyrpussel (till exempel World’s Smallest) där bitarna är så små att du måste plocka upp dem och placera dem med en pincett. Dessa kan mycket väl ta mycket längre tid än genomsnittet att montera.

Humör och känslomässiga faktorer: Ditt humör när du gör pussel kan påverka hur lång tid det tar att slutföra det. Om du är helt inne i pusslet och njuter av det, kommer du förmodligen att slutföra det snabbare. Om du inte njuter av designen eller om något har försämrat ditt humör, kan det ta längre tid än normalt. Stress och ångest kan vara faktorer som gör att det kan ta mycket längre tid att göra och färdigställa ditt pussel med 500 bitar.

Funktionsnedsättningar och hälsofaktorer: Vuxna med hand- och/eller synnedsättningar, hand-öga-koordinationsproblem, minnesförsämring (till exempel demens och Alzheimers) och psykiska problem som depression kan ta längre tid än genomsnittet att slutföra 500 bitar pussel.

Snabbaste 500-bitars pusselrekord

Den snabbaste tiden som registrerats för att lägga ihop ett pussel med 500 bitar är 54:10 minuter. Detta var 1984 av Joellen Beifuss från USA vid US National Jigsaw Puzzle Championships i Ohio. Den timingen går ut på drygt 6 sekunder per bit, vilket är otroligt snabbt.

Hur lång tid tar det att slutföra ett 500-bitars pussel?

Såvida du inte vill satsa på något slags hastighetsrekord, eller om du gillar hastighetsförbryllande, behöver du inte oroa dig för att ta mer genomsnittliga 14 sekunder – 43 sekunder per bit, vilket ger 120 minuter (2 timmar) till 360 (6 timmar) totalt. Även om du tar över en minut per styck, varför spelar hastigheten egentligen någon roll? Jag kan ta evigheter att leta efter några bitar och sedan plötsligt hitta en serie på flera väldigt snabbt. Det är processen att njuta av att göra pussel 500 bitar som borde betyda mycket mer för dig.

Spelar det någon roll hur lång tid jag tar vid ett 500-bitars pussel?

Att lägga pussel är ingen tävling. Såvida du inte har ditt hjärta inställt på att pussla snabbt och slå något slags världsrekord. Lägga pussel är menat att vara en avkopplande och trevlig hobby. Varför oroa dig över hur lång tid det tar. Det finns ingen konkurrens. Det handlar om att njuta av hela processen att sätta ihop ett 500 bitar pussel, att älska designens konstnärskap och känslan av prestation som du kan sola dig i när du väl är klar. Du är inte bättre än någon annan bara för att du råkade klara ett pussel snabbare . Och du är inte mindre än någon annan om du var långsammare. Mitt råd, sakta ner och njut av åkturen.