Eget pussel

Gör ditt eget pussel

Pussel är inte bara något som du kan köpa i butik eller på nätet, utan ett pussel är faktiskt något som du kan göra helt själv. Att göra ditt eget pussel kan till exempel innebära att du skapar ett pussel med eget motiv eller att du väljer att designa eget pussel på nätet. Fördelen med att skapa sitt eget pussel är att du själv får möjlighet att välja vilket motiv du vill att pusslet ska ha, hur stort det ska vara, hur många bitar pusslet ska innehålla och pusslets svårighetsgrad.

Att göra eget pussel är ett bra alternativ för dig som sökt med ljus och lykta efter det där speciella pusslet som du ännu inte kommit över. I butiker finns det mängder med olika alternativ att välja mellan, men det är inte säkert att de passar dig i smaken. Ett pussel med egen bild är också ett mycket bra val för dig som söker efter en rolig och personlig present som användaren kommer att ha stor nytta av. Hur roligt skulle det inte få vara att ge bort ett pussel med egen bild till din partner, bästa vän, till mamma och pappa eller som doppresent? För att kunna skapa ditt pussel med eget motiv gäller det först och främst att du hittar ett företag som erbjuder pussel med egen design. Här är det både billigaste och enklast att vända dig till internet, men mer om detta nedan.

Gör ditt eget pussel – att tänka på!

Funderar du på att göra ditt eget pussel finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Innan vi går djupare in på vad detta är ska vi först göra klart att fantasin inte har några gränser. När du skapar ditt eget pussel har du möjlighet att själv bestämma hur det ska se ut till punkt och pricka. Här finns inga regler och krav på varken motiv, storlek eller svårighetsgrad. Naturligtvis kan du behöva anpassa dig efter mottagaren om du planerar att ge bort det i present. Vill du göra ett eget pussel till ett barn kanske du inte bör välja för många bitar eller ett motiv som blir alldeles för knepigt och detaljerat.

Motiv – Valet av motiv är naturligtvis väldigt viktigt och kanske till och med den främsta orsaken till att du vill göra ett eget pussel – istället för att köpa ett i butik. När du skapar ett pussel från grunden kan du själv bestämma hur det ska se ut. Kanske är det så att du vill ha ett pussel med en bild som du själv har tagit, en bild på dina barnbarn, din sommarstuga, din favoritstad, från ditt bröllop eller på någon som du håller mycket kär.

Antalet bitar – Majoriteten av alla företag som erbjuder egendesignade pussel har fasta alternativ på hur många bitar du kan välja mellan – andra har det inte. När du gör ditt eget pussel kan du själv välja om det ska bestå av 10 bitar eller om det ska bestå av 1000 bitar eller fler. Kom ihåg att ju fler bitar du väljer, desto svårare kommer pusslet också att bli. Vill du ha ett pussel som du kan lägga under loppet av flera dagar (eller kanske till och med veckor) kan du gott ta så många bitar som möjligt.

Högupplösta bilder – Det är inte kul med ett pussel där motivet är suddigt. När du ska välja bild bör du därför se till att välja så högupplösta bilder som möjligt. De behöver inte vara tagna med en proffskamera, men bör vara tydliga även när de förstoras upp. Har du ingen egentagen bild du vill använda dig av kan du alltid få inspiration från internet. Här finns många sidor där du kan hitta kostnadsfria bilder av hög kvalitet.

Svårighetsgrad – Svårighetsgraden och antalet bitar hänger i många fall ihop, men inte alltid. Vissa pusseltillverkare låter dig välja hur svårt pusslet ska vara, t.ex. genom att erbjuda olika former på pusselbitarna. Att lägga ett pussel med cirkulära bitar är t.ex. svårare än den klassiska formen. Fundera på vad som är viktigt för dig och hur hård tankenöt du vill knäcka.

När passar ett eget pussel?

Det finns flera tillfällen då ett eget pussel kan vara den absolut bästa lösningen för dig. Är du en mycket van pusselläggare kanske du har tagit dig igenom majoriteten av alla pussel som finns på marknaden och vill ta dig an en ny utmaning. Har du inte lagt pussel tidigare kanske du vill specialbeställa ett som du vet att du klarar av och som kommer att skänka dig glädje. Som tidigare nämnt kan ett egendesignat pussel även vara en utmärkt present till någon du tycker om.

En ny pusselutmaning

Ett eget pussel är ett bra alternativ för dig som har testat på det mesta på marknaden och är på jakt efter en ny utmaning. Det kan t.ex. handla om att du vill ha ett pussel med ett specifikt motiv eller svårighetsgrad, men det kan också handla om antalet bitar eller att du bara vill ha ett pussel som du har gjort på egen hand. Genom att göra ditt eget pussel har du möjlighet att själv skapa det precis så som du vill ha det. Bara din egen fantasi kommer att sätta gränser för vad du kan åstadkomma.

Eget pussel som present

En annan orsak till att du kan vilja designa ditt pussel är för att ge bort det som present. Ett pussel är något som uppskattas av de allra flesta och ännu roligare blir det om det är personligt framtaget. Här kan du t.ex. ge bort ett pussel på barnbarnen till mor- och farföräldrar eller varför inte skapa ett pussel av er finaste bröllopsbild för att tillsammans lägga det på årsdagen? Har du svårt att veta vad du ska ge bort i present till ditt barn kan ett egengjort pussel vara ett riktigt bra val. Motivet kan t.ex. vara på barnet själv, på favoritnallen eller på kompisarna från klassen.

Pussel som konst

Att använda sina pussel som konst är idag mycket vanligt och ett bra och roligt sätt att inreda sitt hem. Istället för de klassiska tavlorna med ramar eller på canvas kan en pusseltavla göra ditt hem mer personligt och unikt. Många som väljer att bygga riktigt stora och knepiga pussel vill bevara dessa, istället för att lägga tillbaka bitarna i kartongen igen. Om du älskar att spara dina pussel när de väl är klara (och använda som konst) kan det vara extra roligt att få välja motivet och storleken på egen hand.

Skapa eget pussel på internet

Det snabbaste och enklaste sättet för dig att göra ditt eget pussel är genom att använda dig av internet. Idag finns det mängder med företag och e-butiker som erbjuder designerverktyg som du kan använda dig av för att specialbeställa ditt pussel online. Vilken onlinebutik du väljer att använda dig av är naturligtvis upp till dig själv, men se till att det är ett seriöst företag som har goda recensioner, trygga betalningsmetoder och som kan leverera pussel i en hög kvalitet. Att specialdesigna ett pussel är i många fall dyrare än att köpa ett färdigt och då är det ännu viktigare att det blir rätt.

Majoriteten av alla designerverktyg som företagen erbjuder är mycket enkla att använda sig av. Det enda du behöver göra är att välja hur stort du vill att pusslet ska vara, hur många bitar som det ska bestå av och vilket motiv du vill ha. Oftast kommer du att bli erbjuden att ladda upp din egen bild på nätet och har möjlighet att förhandsgranska produkten för att se hur slutresultatet kommer att bli.

Observera att ett specialbeställt pussel med en egen design oftast har längre leveranstid och ångerrätten kan se annorlunda ut. Orsaken till den längre leveranstiden beror främst på att ditt pussel inte är färdigt och ligger och väntar på en lagerhylla, utan ska tryckas och tillverkas efter din beställning. Eftersom du har skapat pusslet efter dina unika behov och önskemål kan det också vara svårt att ångra köpet. Företaget kan inte ta tillbaka pusslet med en bild på ditt barnbarn och sedan sälja det vidare till någon annan. Tänk således efter en extra gång när du väljer motiv, storlek och andra önskemål.

Vad kostar det att göra ett eget pussel?

Hur mycket det kostar att göra ett eget pussel beror på ett flertal faktorer.

  • Valet av företag
  • Antalet bitar
  • Pusslets storlek
  • Tillverkning och material

Företag har olika priser

Att göra ett eget pussel hos ett företag kan vara mycket billigare (eller dyrare) än hos ett annat. Priserna skiljer sig mellan de olika butikerna precis på samma sätt som matbutikers priser skiljer sig åt eller klädbutikers priser varierar. Kom ihåg att priset oftast är en indikation på pusslets kvalitet. Visst kan du välja det billigaste företaget på marknaden, men var då beredd på att pusslet inte har samma kvalitet eller lika lång livslängd.

Antalet bitar

Ju fler bitar du vill ha i pusslet, desto mer kommer det också att kosta. Här är det sällan några större prisskillnader som vi talar om, eftersom pusselbitarna skärs ut med hjälp av en maskin och inte för hand. Det är således inte någon som kommer sitta och skära varje bit för sig. Dock kommer fler bitar fortfarande att generera i en annan typ av tillverkningsprocess, något som i sig kan göra att priset blir högre.

Pusslets storlek

Antalet bitar har sällan något att göra med pusslets storlek. Du kan skapa ett riktigt stort pussel med endast 4 bitar och du kan skapa ett litet pussel med 500 bitar eller fler. Ju större pussel du väljer, desto mer material kommer det också att krävas för att skapa det. Du väljer själv vilken storlek som passar dig eller mottagaren bäst för ditt egengjorda pussel, men kom ihåg att ju större du vill ha det, desto mer kommer det också att kosta dig.

Tillverkning och material

Alla företag tillverkar inte sina pussel på samma sätt och alla använder sig inte av samma typ av material. Valet av material kan således vara ytterligare en faktor som påverkar priset. Vi kan dock rekommendera att betala lite mer för ett pussel som verkligen kommer att hålla – oavsett om du ska ge bort det i present eller behålla det själv.

Fördelar med att designa eget pussel

Det finns många fördelar med att skapa sitt alldeles egna pussel. Pussel är inte bara roliga och tränar tålamod och logik, utan de är också underhållande, rofyllda och ger dig ett mycket bra tidsfördriv. Har du dessutom skapat pusslet själv med en egen bild blir det naturligtvis ännu bättre. Bit för bit lägger du pusselbitarna för att få fram bilden av ditt sommarställe, ditt barnbarn, din hund eller din favoritplats i världen.

  • Du får ett mycket bra sätt att koppla av från en stressfull vardag med en massa ”måsten”. Pussel har sedan länge använts som ett sätt att slappna av och bara finnas.
  • Ett eget pussel är en utmärkt present att ge bort till någon du tycker om eller någon som redan har allt. Du kan t.ex. ge det till föräldrar, syskon, en partner eller till ett barn som behöver träna motoriken och fingerfärdigheten på ett roligare sätt.
  • Du har möjlighet att själv välja vad pusslet ska ha för motiv. Det kan t.ex. vara en bild på dig själv, dig och din partner, en naturbild, djur och mycket mer.
  • När du designar ett eget pussel kan du själv välja hur många pusselbitar du vill att det ska innehålla. Vill du ha ett enklare pussel väljer du 200-500 bitar, medan ett pussel på 1000 bitar eller fler ger dig mer utmaning.
  • Genom att designa ditt eget pussel har du i många fall även möjlighet att välja svårighetsgrad. Idag finns det pussel i alla möjliga former och med pusselbitar som ser ut på olika sätt. Det gör att du kan skapa ett pussel som passar din egen nivå och önskan av utmaning.

Med det sagt finns det alltså många fördelar med att göra ett eget pussel istället för att köpa ett i en butik. Återigen är det bara din egen fantasi som sätter gränser för hur pusslet ska se ut och vilket motiv och storlek det ska ha.