3d pussel

Idag är det många som upplever stress i vardagen och då kan det vara skönt att få släppa alla distraktioner och koppla av med ett pussel. Med ett 3D pussel kan du få en mycket avkopplande tid där du kan lägga alla ”måsten” åt sidan och starta ett roligt och spännande projekt. Ett 3D pussel kan med fördel lösas ensam, men också tillsammans med vänner och familj.

Har du aldrig lagt ett 3D pussel tidigare kanske det är svårt att föreställa sig hur det ser ut. Enkelt förklarat kan vi säga att det skiljer sig enormt från de klassiska, platta pussel som du troligtvis är van vid. Till skillnad från traditionella pussel är ett 3D pussel inte en platt bild, utan tredimensionellt. Istället för att lägga pusselbitarna rakt ner på bordet (eller den yta du arbetar på) låser du fast pusselbitarna med varandra för att skapa en form. Är du extra skicklig kan du dessutom använda 3D pusselbitarna till att skapa egna former och andra dekorativa figurer som fungerar som fina inredningsdetaljer i ditt hem.

Kom igång med 3D pussel

3D pussel är otroligt roliga och det finns mängder med fina motiv och skapelser som du kan göra. Är du en riktig fena på att lägga vanliga pussel, men aldrig har testat på ett i 3D förut rekommenderar vi att du väljer ett med lite färre bitar till att börja med. Det brukar räcka gott och väl med ett pussel med ca 200-400 bitar som en bra start. På så sätt har du också möjlighet att se om 3D pussel är något som faktiskt passar dig eller inte.

När du använder dig av den här typen av pussel kommer du inte bara att lägga motiv med brett och längd, utan du skapar även ett djup. Pusslet ligger således inte platt på ytan du bygger på, utan reser sig istället upp som en staty eller annan typ av figur. I de flesta fall kommer du inte att behöva använda dig av något fästningsmedel som t.ex. lim, utan det räcker gott och väl med att fästa bitarna mot varandra – precis som vanligt. Ett mycket enkelt sätt att beskriva 3D pussel är att tänka att det fungerar som ett modellbygge, t.ex. ett modellflygplan.

3D pussel för barn

3D pussel är inte bara något som lämpar sig för vuxna med bra fingerfärdighet, utan de är minst lika roliga för barn. Ska du köpa ett pussel i 3D rekommenderar vi att du tittar extra noga på åldersrekommendationen. Den här typen av pussel är extra roliga för unga, eftersom de på många sätt påminner om att bygga lego, men med några få skillnader. Vill du köpa ett 3D pussel till ett mycket litet barn är det bäst att välja 3D pussel i trä med ordentligt bitar som barnet inte kan svälja eller sätta i halsen.

Utbudet av 3D pussel för barn är stort och det finns många fina figurer att välja mellan. Här är det heller inte ovanligt att du kan integrera belysning i barnets pussel, så att de fungerar som lampor. Vad sägs som en liten minion som nattlampa eller varför inte en söt hundvalp som ger ett behagligt sken i myshörnan?

3D pussel för vuxna

Oavsett vem du är som person och vilka intressen du har kan ett 3D pussel vara en mycket rolig aktivitet. Här får du möjlighet att kombinera kreativitet med avkoppling och samtidigt skapa något som du kan ha uppsatt i ditt hem, t.ex. i bokhyllan eller i fönsterbrädan. Marknaden erbjuder mängder med fina 3D pussel som är specifikt framtagna för vuxna och som kräver lite mer tålamod och motoriska färdigheter. Här hittar du motiv som Taj Mahal, Sagrada Familia i Barcelona, Hogwarts från Harry Potter och mycket mer. De allra största 3D pussel består av 9000+ bitar, men dessa kan ta många dagar (eller veckor) att bygga. Du väljer naturligtvis det som passar dig och ditt intresse bäst.

3D pussel – Köpguide

Planerar du att köpa ett 3D pussel har du gjort ett mycket bra val. Den här typen av pussel passar lika bra för barn som för vuxna och kan läggas både ensam och tillsammans med andra människor. Innan du väljer vilket 3D pussel som passar bäst finns det dock några saker att ha i åtanke. Oavsett om du ska ha pusslet själv eller ge bort det i present vill du bli riktigt nöjd med ditt val.

Material
3D pussel kommer i alla möjliga typer av material, men det vanligaste är att de är tillverkade i plast eller i traditionell kartong. Pusselbitarna kan i många fall vara transparenta, vilket är ett bra val för dig som vill använda figuren tillsammans med fin belysning. De kan även vara färdigmålade precis som vanliga pusselbitar vanligtvis är.

Motiv
När det kommer till 3D pussel kommer du snabbt märka att det finns mängder med olika motiv att välja mellan. Här kan du hitta kända statyer och byggnader från t.ex. Spanien eller från andra delar av världen. Du hittar även klassiska former, seriefigurer, djur eller maritima föremål. Valet av motiv är naturligtvis helt fritt, men vi rekommenderar dig ändå att välja ett som påminner dig om något trevligt, t.ex. din resa i Paris eller en favoritfilm som du gillar.

Belysning
Som tidigare nämnt kan 3D pussel kombineras med belysning. Detta är ett mycket fint och roligt sätt att få ditt pussel att komma till liv. Vissa pussel har redan en integrerad belysning som byggs in i samband med att pusslet läggs och i andra fall kan du använda dig av strålkastare eller ljusslingor för att skapa ett fint sken.

Antal pusselbitar
Har du aldrig lagt ett 3D pussel tidigare är antalet bitar mycket viktigt. Det är ett sätt för dig att se hur lång tid pusselläggandet kommer att ta och hur utmanande det är. Ett 3D pussel med 50 bitar kommer gå mycket snabbare än ett med 200 bitar eller mer.

Åldersrekommendation
Ska du köpa ett 3D pussel till barn är åldersrekommendationen mycket viktig att ha koll på. Det finns en anledning till varför ett pussel för 12+ år inte ska användas av ett barn på 5 år. Välj rekommendationerna så blir det både roligare och tryggare.